De term exploratory testen werd voor het eerst gebruikt in 1983 door Cem Kaner.
Uitvoeren van exploratory testen
Gedurende een bepaalde hoeveelheid tijd (sessie), werkt een tester met een product om een testdoel te realiseren en over het resultaat te rapporteren.
Het doel wordt gerealiseerd door:
- je als tester steeds opnieuw te richten op het doel
- vragen te bedenken over het product, die wanneer ze beantwoord worden je in staat stellen het doel te behalen
- het ontwerpen van testgevallen om die vragen te beantwoorden
- het uitvoeren van die testgevallen om de antwoorden te krijgen.
Vaak zullen de testgevallen geen volledig antwoord geven op de vraag. De testgevallen worden dan aangepast en opnieuw uitgevoerd (met andere woorden, er wordt verkent)
Bij exploratory testen vindt er dus wel degelijk testontwerp plaats in tegenstelling tot ad-hoc of ongestructureerd testen. Wanneer je het vanuit TMap® Next bekijkt worden de fasen specificatie en uitvoeren gelijktijdig uitgevoerd. Bij het opstellen van de testgevallen maakt de tester gebruik van gangbare testontwerptechnieken. De testgevallen worden echter niet of maar deels gedocumenteerd.
Elementen van exploratory testen
Onderstaand schema toont de belangrijkste elementen van exploratory testen gemodelleerd als een reeks cycli.

Elementen exploratory testen
In elk testproces dat op een exploratory manier wordt uitgevoerd, zul je de elementen uit bovenstaand schema zien. De pijlen geven de dynamische invloeden, door verschillende vormen van denken, van de elementen op elkaar weer:
Leren
De cyclus tussen analyse en kennis kan de leercurve worden genoemd. Bij deze interactie beoordeelt de tester, denkt na over en past toe wat hij weet.
Testen
De cyclus tussen analyse en verkennen kan de test loop worden genoemd. Het wordt gedomineerd door vragen, die leiden tot het verzamelen van bewijsmateriaal over het product.
Samenwerking
De cyclus tussen analyse en “andere personen” kan de samenwerkings loop worden genoemd. Samenwerking is niet noodzakelijkerwijs een deel van het verkennen, maar vaak wel, vooral in grotere projecten.
Zelfmanagement
De cyclus tussen analyse en “wat weten we al” is zelfmanagement, waarmee het gehele proces wordt geregeld.
Ook interessant?

Exploratory testen (ET) wel of niet toepassen

Exploratory testen (ET)

Skills exploratory tester
