Wat zijn kwaliteitsattributen?

ISO 25010 Kwaliteitsattributen

ISO 25010 Kwaliteitsattributen

Kwaliteitsattributen is een raamwerk om de kwaliteit in kaart te brengen van een software systeem. Hiervoor is een ISO norm opgesteld, namelijk de ISO-standaard 25010. Deze standaard is de opvolger van de ISO 9126 standaard.

De ISO standaard is verdeeld in de volgende 8 aspecten:

  • Functionaliteit
  • Performance
  • Compatibiliteit
  • Bruikbaarheid
  • Betrouwbaarheid
  • Beveiligbaarheid
  • Onderhoudbaarheid
  • Overdraagbaarheid

Deze aspecten zijn weer onderverdeeld in een aantal subaspecten.

Onderscheid functionaliteit en hoedanigheid

In de literatuur wordt vaak onderscheid gemaakt tussen functionaliteit en hoedanigheid. De vraag bij functionaliteit is “Wat moet het informatiesysteem bieden om een bedrijfsproces optimaal te kunnen ondersteunen? De vraag bij hoedanigheid is “Op welke manier (hoe) moet de gevraagde functionaliteit aangeboden worden?”. Hiermee wordt gelijk het verschil aangegeven tussen functionele requirements en niet functionele requirements. Alle requirements die niet vallen onder het aspect Functionaliteit zijn niet functioneel (de zogenaamde non-functional requirements).

Waar worden kwaliteitsattributen voor gebruikt?

Eigenlijk worden de kwaliteitsattributen alleen gebruikt voor het categoriseren van de requirements. De gestelde eisen vanuit een opdrachtgever (requirements) kunnen worden onderverdeeld naar één of meerdere kwaliteitsattributen. Hiermee kan dan gecontroleerd worden of alle van toepassing zijnde kwaliteitsattributen afgedekt zijn in door de opdrachtgever opgestelde/aangeleverd requirements.

Het kan ook gebruikt worden als hulpmiddel om samen met de opdrachtgever te komen tot de juiste requirements voor het systeem. Hierbij helpt het om de opdrachtgever specifieke vragen te stellen. Door van te voren de kwaliteitsattributen te bespreken met de opdrachtgever en te bepalen welke kwaliteitsattributen belangrijk zijn, kan dit gebruikt worden door het gehele software ontwikkelingstraject. Binnen het testen kan dan de strategie bepaald worden op basis van kwaliteitsattributen en requirements. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een productrisico analyse waarin de requirements worden gebruikt om de teststrategie te bepalen.

Is er een standaard voor kwaliteitsattributen?

Natuurlijk is er een standaard voor kwaliteitsattributen (de ISO norm 25010) maar daar kan je van afwijken. Mocht de ISO norm niet de lading dekken, dan kunnen er nieuwe kwaliteitsattributen aan toegevoegd worden en/of bestaande gewijzigd worden. Zorg er dan wel voor dat deze goed beschreven worden. Een voorbeeld hiervan zijn de kwaliteitsattributen die gebruikt worden binnen TMap® Next.

Opstellen teststrategie

Heb jij dat ook, dat je bij het opstellen van een teststrategie denkt:

  • Hoe zit het ook al weer met testsoorten en testvormen?
  • Welke kwaliteitsattributen zijn er en wat is de bijbehorende definitie?
  • Met welke testontwerptechniek kan een bepaald kwaliteitsattribuut worden getest?

Wij hebben de antwoorden voor je opgenomen in één document. Een handig naslagwerk voor bij het opstellen van een teststrategie.

AA

Ook interessant?

Template PRA en teststrategie

Template PRA en teststrategie

Ondersteunt alle activiteiten voor PRA en teststrategie voor MastertestplanDeze gratis tool ondersteunt alle activiteiten bij het uitvoeren van een productrisicoanalyse (PRA) ...
E-learning training productrisico analyse

Productrisico analyse (PRA) e-learning training

Hoe je productrisico analyse (PRA) kunt leren, zonder 2 dagen naar een cursus te gaan Lees verder als jij wilt ...
Toets je kennis

Productrisico analyse kennistoets

Deze online toets bevat 15 vragen waarmee je je kennis over een productrisico analyse kunt toetsen. Aan het einde van de toets ...
Referentietabellen teststrategie

Referentietabellen teststrategie

Heb jij dat ook, dat je bij het opstellen van een teststrategie denkt:
Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!