Verschil tussen testen en toetsen

Testen en toetsen zijn detectieve kwaliteitsmaatregelen die er op gericht zijn vast te stellen of bepaalde problemen of tekortkomingen zich (toch) manifesteren. Waarbij toetsen het beoordelen van tussenproducten tijdens het ontwikkelingsproces is (linkerkant van het V-model). Testen is het aantonen of het opgeleverde product voldoet aan de gestelde specificaties (rechterkant van het V-model).

herstelkosten

Herstelkosten van fouten volgens Boehm

Al in 1979 heeft Boehm onderzoek gedaan naar de herstelkosten. Zijn uitkomst was dat de herstelkosten oplopen naarmate ze later in het ontwikkelproces zijn gemaakt. Dus, een fout vroeg in het ontwikkelproces oplossen (door te toetsen) is goedkoper dan later. Boehm (en later Gilb) stelt dat een fout uit een ontwerp halen zestien keer zo goedkoop is als het herstellen van dezelfde fout gedurende het testen.

Soorten kwaliteitsmaatregelen

Kwaliteitsmaatregelen kunnen in 4 groepen worden ingedeeld:

 • Preventieve maatregelen
  Deze zijn er op gericht te voorkomen dat bepaalde problemen of tekortkomingen gaan ontstaan. In veel gevallen is de preventieve benadering de meest efficiënte doordat herstelkosten vermeden kunnen worden.

Preventieve maatregelen zijn afspraken over vorm en inhoud van een deelproduct. Denk hierbij aan een productstandaard of een productrichtlijn.

 • Detectieve maatregelen
  Deze zijn er op gericht vast te stellen of bepaalde problemen of tekortkomingen zich manifesteren. In het algemeen geldt dat hoe eerder problemen gesignaleerd worden, hoe beter eventuele schade beperkt kan worden.

Toetsen en testen zijn detectieve maatregelen.

 • Regressie maatregelen
  Deze zijn er op gericht na het optreden van een risico de schade zoveel mogelijk te beperken.

Regressietesten is een voorbeeld van een regressie maatregel.

 • Correctieve maatregelen
  Deze zijn er op gericht problemen of tekortkomingen te corrigeren, bij voorkeur voordat een informatiesysteem wordt opgeleverd en in productie gaat.

Het oplossen van bugs in de software of fouten in specificaties zijn voorbeelden van corrigerende maatregelen.

Technieken

Voor zowel toetsen als testen zijn er verschillende technieken die kunnen worden toegepast.

Ook interessant?

herstelkosten

Verschil tussen testen en toetsen

Testen en toetsen zijn detectieve kwaliteitsmaatregelen die er op gericht zijn vast te stellen of bepaalde problemen of tekortkomingen zich ...
Meer Lezen
Context driven testen

Context driven testen

Contex-driven testen is geen testaanpak of een testtechniek. Het geeft testers de aanbeveling het kiezen van de testdoelen, testtechnieken, testproducten ...
Meer Lezen
wet van Boehm

Wet van Boehm uitgelegd – TestTalk Whiteboard

Deze TestTalk whiteboard gaat over de wet van Boehm. De volgende onderwerpen worden besproken: - Wat is de wet van ...
Meer Lezen
Overzicht toetstechnieken

Overzicht toetstechnieken

Toetsen is een vorm van statisch testen met als doel tussenproducten te beoordelen. Bij het uitvoeren van toetsactiviteiten kan gebruik gemaakt worden ...
Meer Lezen
Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *