Aan het begin van een testtraject stel je een testplan op. Dit is vergelijkbaar met een Plan van Aanpak die een projectleider opstelt.
Het doel van het Testplan is om de aanpak van het testen binnen het programma, project, release of change te beschrijven. En alles wat nodig is om die aanpak uit te kunnen voeren op het juiste moment en met welke mensen en middelen.
Het testplan wordt opgesteld door de verantwoordelijke voor het testtraject. Dit kan zijn de testmanager, de testcoördinator, de functioneel beheerder of ieder ander die de opdracht krijgt en aanvaard.
Onderdelen Testplan

Testplan
De onderdelen die behandeld kunnen worden zijn:
- Aanleiding (Waarom)
- Aanpak (Hoe)
- Benodigde mensen en middelen (Wie en wat)
- Benodigde tijd (planning) (Wat)
- Op te leveren producten (Wat)
De grootte van een testplan hangt af van de omvang en de complexiteit van het testtraject. Wanneer het traject groot is kan besloten worden tot een onderverdeling in een Mastertestplan en Detailtestplan(nen).
Binnen een organisatie wordt vaak gebruik gemaakt van een template testplan. Welke onderdelen van de template worden gebruikt is naar eigen inzicht en behoefte in te bepalen. Het is wel aan te raden, te beredeneren waarom bepaalde onderdelen zijn vervallen. Dit dient dan wel afgestemd te worden met andere belanghebbenden binnen het traject.
Wanneer het testplan klaar is, is het aan te raden om het plan te laten beoordelen en te laten goedkeuren door de opdrachtgever. Wie beoordeelt en goedkeurt hangt af van de inrichting van de opdracht. Voor de beoordeling kun je denken aan alle stakeholders genoemd in het testplan, bijvoorbeeld opdrachtgever, product owner, projectmanager/leider, functioneel beheerder, etc.
Het gebruik
Wanneer het Testplan is goedgekeurd begint de uitvoering ervan. Je gaat doen wat er in het plan staat. Op basis van het plan weet je gedurende de uitvoering van het testtraject of deze goed verloopt. Wanneer er omstandigheden veranderen waardoor een deel of delen van het Testplan niet uitvoerbaar zijn, kan het Testplan worden aangepast. De aanpassingen dienen kenbaar gemaakt te worden aan de betrokkenen en eventueel vindt er een nieuwe goedkeuring plaats.
Onderwerpen testplan
Bij het opstellen van een testplan spelen de volgende onderwerpen een rol:
- Teststrategie
- Randvoorwaarden en uitgangspunten
- Entry en exit criteria
- Testsoorten en testvormen
- Testontwerptechnieken
Opstellen teststrategie
Heb jij dat ook, dat je bij het opstellen van een teststrategie denkt:
- Hoe zit het ook al weer met testsoorten en testvormen?
- Welke kwaliteitsattributen zijn er en wat is de bijbehorende definitie?
- Met welke testontwerptechniek kan een bepaalde kwaliteitsattribuut worden getest?
Wij hebben de antwoorden voor je opgenomen in één document. Een handig naslagwerk voor bij het opstellen van een teststrategie.
AA
Ook interessant?

Template PRA en teststrategie

Productrisico analyse (PRA) e-learning training

Productrisico analyse kennistoets

Referentietabellen teststrategie
- Hoe zit het ook al weer ...