Wat is een API

Wat is een APIAPI staat voor Application Programming Interface. Oke, nu weet je waar de afkorting voor staat, maar nog steeds niet wat het is 😉

Tegenwoordig gebruiken mensen gegevens via verschillende netwerken, geografische gebieden en apparaten. Webapplicaties worden elke dag gebruikt om te winkelen, eten te bestellen, het weer te controleren, het nieuws te lezen of met vrienden en familie te communiceren.

Hoe kunnen deze applicaties gebruikers in staat stellen gegevens uit verschillende toepassingen te gebruiken, met verschillende apparaten over de hele wereld? Hoe komen de gegevens van de ene plek naar de andere? In de meeste situaties is het antwoord: ze gebruiken API’s om te communiceren.

Definitie
Een application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel

Een API verbindt bedrijfsprocessen, diensten, content en data naar externe partners, interne teams en onafhankelijke developers op een eenvoudige en veilige manier.

Waarom API’s gebruiken?

Een applicatie bestaat vaak uit een aantal verschillende onderdelen. De basis voor een applicatie is een database waarin de data wordt opgeslagen. Daarnaast is er vaak een backend, een beheersysteem waarmee de data beheerd kan worden, en een frontend, een publiek toegankelijk deel van de applicatie of website. De frontend en backend communiceren met de database door middel van het uitvoeren van SQL-queries.

Een applicatie rechtstreeks laten communiceren met een database heeft een aantal nadelen:

  • Data is alleen beschikbaar voor de betreffende applicatie. Wanneer er een andere applicatie ook gebruik maakt van deze data, moet die applicatie ook alle SQL-queries bevatten om dezelfde data op te vragen en te bewerken. Op het moment dat er vervolgens iets wijzigt in de structuur van de database, dan moet in alle applicaties de SQL-queries worden aangepast.
  • Wanneer je een deel van de data beschikbaar wilt stellen aan derden, is het, in verband met de beveiliging, niet de bedoeling om die externe partij rechtstreeks toegang te verlenen tot de volledige database.

Om de hiervoor genoemde nadelen op te lossen worden er API’s gebruikt om tussen systemen of apps of websites te communiceren. Een API hoeft maar een keer te worden ontwikkeld en kan door meerdere systemen worden gebruikt.

Een applicatie die communiceert met de database via een API wordt vaak een client genoemd. Een API kan eenvoudig beveiligt worden door middel van een wachtwoord. Dit wordt vaak een API-key genoemd.

Welke soorten API’s zijn er?

De meest gebruikt soorten API’s zijn SOAP en REST koppelingen. Elke koppeling heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op het internet vind je dan ook veel discussies over welke van de twee het beste te gebruiken.

Simple Object Access Protocol (SOAP)

SOAP protocol dat wordt gebruikt voor communicatie tussen verschillende applicaties of systeem componenten. Het is een protocol dat XML-berichten stuurt, meestal over HTTP, maar ook over SMTP, HTTPS, JMS of FTP.

Representational State Transfer (REST)

REST is een manier om webservices te creëren op basis van de bestaande en eenvoudige bouwstenen van het internet. SOAP is vervangen door URL’s voor adressering en de HTTP methodes (GET, POST, DELETE en PUT) worden gebruikt voor het aanroepen van de service.

Ook interessant?

Wat is een API

Wat is een API

API staat voor Application Programming Interface. Oke, nu weet je waar de afkorting voor staat, maar nog steeds niet wat ...
Opbouw SOAP bericht

Introductie over SOAP

We zullen eerst kort stilstaan bij wat een webservice is en vervolgens hoe een SOAP API daar bij past. Een ...
Issue tools

Introductie issue tools

Issue tracking tools vereenvoudigen het proces van identificeren, beheren en rapporteren van bevindingen in de software en ook in de ...
Whiteboard testautomatisering

Afwegingen bij testautomatisering – TestTalk Whiteboard

Deze TestTalk whiteboard gaat over testautomatisering. De volgende onderwerpen worden besproken: - Welke afwegingen spelen een rol bij de keuze ...
Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!