Eigenschappen (soft skills) software tester – TestTalk Whiteboard

Deze TestTalk whiteboard gaat over de eigenschappen (soft skills) van een software tester.
De volgende eigenschappen worden besproken:
– Nieuwsgierigheid
– Oog voor detail
– Verbeeldingskracht / Inlevingsvermogen
– Logisch denken
– Focus
– Discipline
– Communicatie

Abonneer je op ons YouTube kanaal en blijf op de hoogte van alle nieuwe video's.

Videotranscriptie

Welkom bij deze testtalk whiteboard. Vandaag wil ik het gaan hebben over testereigenschappen

Er is een aantal harde skills die vanuit een CV goed afleesbaar zijn maar er zijn natuurlijk ook een aantal softskills die eigenlijk bij een tester thuis horen waarvan we de verwachting hebben dat de tester die heeft. Vandaag wil ik deze softskills bespreken, wat zou een tester aan boord moeten hebben om dit te kunnen.

Als eerste wil ik even gaan kijken naar nieuwsgierigheid, een tester moet nieuwsgierig zijn.

  • Oog voor Detail, een tester moet op detail dingen kunnen doen.
  • Verbeeldingskracht of inlevingsvermogen
  • Hij moet logisch kunnen nadenken
  • Hij moet een focus hebben
  • Hij moet discipline hebben
  • en hij moet goed kunnen communiceren

Daar willen we het vandaag over hebben.

Nieuwsgierig

Eerst gaan we kijken naar Nieuwsgierig. Eigenlijk moet een tester altijd nieuwsgierig zijn. Hij moet altijd zoeken naar “Wat kan er altijd nog meer?” en “wat gebeurt er als?”

En daar kan je een aantal voorbeelden bij zetten als:

  • Wat gebeurt er als ik een bepaald knop druk?
  • Wat gebeurt er als ik een leeg bestand in lees?
  • Wat gebeurt er als ik lege velden in een document zet?
  • Wat gebeurt er dan allemaal?

Dat zijn eigenlijk een aantal vragen die je kan stellen maar continue die nieuwsgierigheid met de vraag: Wat gebeurt er als?

Aan de andere kant moet hij goed nadenken over hoe gaat een klant of een gebruiker het systeem ook beleven. Hoe gaat de klant of gebruiker er mee om. Hoe gebruikt hij het? En wat gebruikt hij dan allemaal? Aan de andere kant hoe reageert een klant of gebruiker op het systeem, en wat voor reacties kan je allemaal verwachten daarvan. Dat is iets wat je van een tester mag verwachten dat hij dat in zijn achterhoofd meeneemt.

Oog voor detail

De tester heeft ook oog voor detail. Hij neemt alle details in zich op en hij kijkt ook altijd veel dieper dan iemand anders kijkt, hij kijkt ook anders naar de specificaties die er zijn of anders naar het systeem wat er is. Hij kijkt veel dieper in het systeem en continue ook blijven kijken naar wat hij allemaal ziet. Naarmate hij dieper kijkt gaat hij ook langer kijken doordat hij langer kijkt ziet hij weer andere dingen en gaat hij weer andere dingen zien. Naast dat hij continue eigenlijk dieper kijkt kijkt ie ook langer en gaat ie dus ook meer voor elkaar krijgen.

Dat zit eigenlijk in het DNA van een tester, een tester is nieuwsgierig aan de ene kant maar aan de andere kant heeft ie ook oog voor detail waardoor hij de applicatie steeds beter gaat begrijpen en snappen.

De tester heeft ook verbeeldingskracht of inlevingsvermogen in een applicatie. Hij kijkt verder dan alleen maar de specificaties. Specificaties zijn natuurlijk hard dat moet je ook testen maar aan de andere kant mag je ook verwachten over gebruikersgemak of over een aantal andere aspecten kijk een tester ook veel meer naar. Hij kijkt dus ook naar meer dan wat er in de specs staat hij moet altijd over de specs heen kijken. Hij moet zichzelf daarbij altijd wel vragen stellen: Wat als? of wat is er nog meer? Hij blijft zich continue verbeelden in de gebruiker of in de klant wat als en wat nog meer. Aan de andere kant moet hij continu blijven brainstormen over wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal. Door dat in zijn hoofd te doen kan hij heel veel dingen voor elkaar krijgen maar ook brainstormen met de andere testers of met ontwikkelaars of met informatieanalisten om continue te kijken naar “wat als” en “wat nog meer”

Logisch nadenken

Een tester moet ook logisch nadenken. Een tester is opgeleid om gestructureerd te kunnen testen. Maar er is natuurlijk nog meer dan alleen maar gestructureerd testen. Je moet kijken over de applicatie heen, over de specs heen. dus daarmee gaat hij eigenlijk kijken wat is er nog meer dan dat. Aan de andere kant moet hij kijken naar welke mogelijkheden zijn er. Er zijn binnen bedrijven bepaalde methodes om zaken op te lossen maar hij moet ook kijken heb ik daar nog mogelijkheden in moet ik anders kijken naar de zaken die ik op moet lossen binnen de dingen die de tester moet doen. Hij moet zich breder oriënteren daarop. Hij moet kijken zijn mijn stappen wel goed Alle stappen die ik zet in het proces ben ik daar wel goed mee bezig. Ben ik met de juiste dingen bezig.dat geldt natuurlijk voor heel veel functies die je uitvoert maar voor testen is dit heel belangrijk omdat je toch vaak in de kreukelzone zit betekent dat je daar goed moet over nadenken zijn de stappen die ik zet nog steed goed.

Zijn de stappen die ik zet nog steeds valide. Zijn het ook de goede stappen. Er kan vanalles gebeuren in het project of in het proces dat betekent dat je moet nadenken of alle stappen die ik zet nog steeds valide. Op het moment dat hij daar verandering in wil brengen moet hij natuurlijk wel antwoorden zoeken. Hij moet zoeken gaat dit nog steeds goed, neem ik daarin nog steeds de juiste keuzes.

Focus

Wat de tester ook moet hebben is Focus. Hij moet zich niet laten afleiden. Een afleiding is het ergste wat een tester kan overkomen. Hij focust zich op wat anders terwijl de focus op het testen zou moeten liggen. Hij moet zich focussen op de dingen die hij moet doen. Hij moet zich zeer zeker niet laten afleiden Aan de ene kant heeft de tester een focus op detail aan de andere kant moet hij het grote plaatje niet uit het oog verliezen. Om de focus goed te kunnen behouden moet je eigenlijk goed de details kennen om daarna het grote plaatje ook te kunnen snappen. Als je alleen het grote plaatje snapt kan je de details niet doen. Als je alleen de details kent kan je het grote plaatje niet doen. De focus ligt dus niet alleen op detail maar ligt ook op het grote plaatje en natuurlijk ook andersom. Let goed op dat je daar goed mee om gaat.

Discipline

De tester heeft ook discipline nodig. Een goede tester is heel gedisciplineerd. Hij structureert al zijn zaken die hij doet. Hij structureert zijn taken, hij structureert het proces. Hij weet exact wat hij allemaal uitvoert en wanneer hij het uitvoert. Dat kan best wel eens een keer zijn dat hij iets anders werkt dan anderen werken maar hij moet wel gestructureerd zijn taken en het proces kunnen gaan uitvoeren. Wat hij ook moet kunnen is gestructureerd met zijn bevindingen om kunnen gaan. Bevindingen moeten goed opgezet worden, herhaalbaar zijn, dat betekent ook dat hij daar goed mee om moet gaan. Daar hoort ook communicatie bij, zowel communicatie over de specificaties maar ook communicatie richting gebruikers of klanten. Dat betekent dat hij eigenlijk met alle doelgroepen moet kunnen communiceren. Dat moet je wel heel gedisciplineerd doen, dat betekent dat je per groep waar je tegenaan praat goed moet nadenken hoe je je communicatie inzet.

Communicatie

Als je het dan hebt over communicatie, communicatie moet altijd opbouwend zijn, als tester vinden we altijd fouten dat is altijd heel erg rot zeker om dat te vertellen wat het slechte nieuws is, dat betekent dat we niet moeten vertellen wat is dit nu voor pruts werk. Dus zorg ervoor dat je communicatie altijd opbouwend is. Aan de andere kant als tester moet je goed kunnen luisteren, je moet horen wat mensen zeggen en daar goed over nadenken voordat je daar een antwoord op geeft. Dus luister goed wat er verteld wordt, luisteren is heel belangrijk om de specificaties goed te leren en de applicatie goed te leren en ga eerst nadenken voordat je een antwoord geeft. Let wel op: vaak zijn we vooringenomen. Dat geldt niet alleen voor een tester maar geldt voor alle functies. Vooringenomen betekent dat we van te voren al weten wat we moeten gaan zeggen. Denk daar goed over na. Al deze skills zijn soft skills en onder tijdsdruk of onder druk vervallen een aantal van deze skills. Het belangrijkste om daar goed over na te blijven denken is om onder tijdsdruk nog steeds deze skills te blijven houden. Dus stressbestendigheid is voor een tester van toepassing. Ik hoop dat ik hier een uitleg heb gegeven over de softskills die een tester moet hebben en hoop dat u genoten heeft van deze whiteboard en hoop u de volgende keer weer te zien. Mocht u dit interessant vinden kunt u zich aanmelden op ons kanaal

Bedankt voor het kijken naar onze whiteboard en houdoo.

Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!