TMap® Next is de afkorting van Test Management Approach en is een methode voor het gestructureerd testen van software. Deze methode werd gepubliceerd in 2006 en is de opvolger van de in 1996 geïntroduceerde TMap® aanpak (in de wandelgangen TMap® blauw genoemd, naar de kleur van de kaft van het eerste boek). TMap® Next is ontwikkeld door Sogeti.
De theorie is universeel beschreven omdat dé testaanpak nu eenmaal niet bestaat. Testen komt voor in diverse variaties, die elk hun eigen toepassing van de standaard vragen.
De gestructureerde aanpak volgens TMap® Next kan worden samengevat met de volgende vier essenties.
- gebaseerd op een business driven testmanagement (BDTM) aanpak
- beschrijft een gestructureerd testproces
- bevat een complete gereedschapskist
- is een adaptieve testmethode
De eerste essentie kan direct worden gerelateerd aan het feit dat de business case van IT steeds belangrijker wordt voor organisaties. De BDTM aanpak biedt de mogelijkheid om dit op een goede wijze te verwerken in het testtraject op basis TMap® Next en kan daarom worden gezien als de ‘rode draad’ van de tweede essentie, het gestructureerde testproces. De TMap® Next life cycle model wordt gebruikt in de beschrijving van het testproces.
TMap® Next biedt veel praktische en relevante informatie over testen, in de vorm van voorbeelden, checklists, techniek, procedures, testorganisatiestructuren, testomgevingen en testtools. Deze complete gereedschapskist is de derde essentie. TMap® Next heeft ook een flexibele opzet zodat het op verschillende systeemontwikkeling situaties kan worden toegepast. Bruikbaar bij zowel nieuwbouw, onderhoud, zelfontwikkeling van een systeem of aangeschaft pakket en bij uitbesteding van het testen. Met andere woorden, TMap® Next is een adaptieve methode. Dat is de vierde essentie. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat de methode niet rigide moet worden toegepast, maar dat alleen die aspecten gebruikt moeten worden die voor het testen van een systeem van toegevoegde waarde zijn.
TMap® is te gebruiken bij:
- opdrachtgever-opdrachtnemer verhouding en gezamenlijke interactieve aanpakken
- interatieve-, incrementele- waterval- en agile aanpakken
- nieuwbouw, onderhoud en migratie van informatiesystemen
- maatwerk ontwikkeling, hergebruik van software en standaardpakketten
- het testen van non-functionele en functionele requirements
- de communicatie over het testtraject naar de betrokken partijen
A
Ook interessant?
Faseringsmodel TMap® Next
Productrisico analyse (PRA)
TMap Next Boek
- De opdrachtgever ...