Licentie types test tools

Wanneer je bij de test tools wel eens hebt gekeken naar de prijsstelling dan zul je gezien hebben dat er verschillende type licenties mogelijk zijn. In dit artikel geven we een uitleg van 5 van deze verschillende licentie types.

Node-Locked gebruikers licentie

De Node-locked licentie maakt het mogelijk om de tool te gebruiken op een (1) computer binnen het netwerk van een bedrijf. De licentie is meestal gekoppeld aan de hostname van de computer en kan, op die computer, maar een (1) keer, op hetzelfde moment, gerund worden. Dus niet meerdere naast elkaar.

Concurrent Floating gebruikers licentie

Een floating gebruikers licentie kan geïnstalleerd worden op meerdere computers, echter maar op een (1) tegelijkertijd. Het is niet gekoppeld aan de host name van de computer. Dit licentie type maakt gebruik van een licentie manager (geïnstalleerd op een server) om het gebruik van de licentie over meerdere computers te managen.

Het verschil met de Node-locked licentie is dat je die maar op een (1) bepaalde computer kunt installeren. Dus je kunt hem niet deïnstalleren op de ene computer en vervolgens installeren op een andere computer. Met de concurrent floating licentie kan dat wel. Echter hij kan maar op een (1) computer tegelijk geïnstalleerd zijn.

Runtime Licentie

De hiervoor genoemde licenties worden meestal gebruikt om de testscripts mee te ontwikkelen. Dat worden dan “ontwerp licenties” genoemd. Om de testscripts uit te kunnen voeren op meerdere computers tegelijkertijd heb je runtime licenties nodig voor iedere computer waar je de tool op wilt gebruiken of voor een aantal gebruikers die de tool tegelijkertijd kunnen gebruiken.

SaaS oplossingen

Bij het gebruiken van een SaaS testtool zijn er veel verschillende licentie types mogelijk. Zoals bijvoorbeeld:

Flat Rate Pricing
Dit is de meest eenvoudige. Er wordt een vaste prijs gerekend voor gebruik van het product. Dit kan een prijs per gebruiker, x gebruikers of een organisatie zijn. Te betalen per maand, kwartaal of jaar.

Usage Based Pricing
Hierbij is de prijs gebaseerd op het gebruik van de SaaS oplossing. Wanneer je het product veel gebruikt ga je meer betalen. De prijs kan hierbij gebaseerd worden op: aantal API request, hoeveelheid data gebruik, aantal testgevallen, etc.

Tiered Pricing Strategy
Dit is het meest gebruikte model bij SaaS oplossingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een gedifferentieerde prijsstrategie. Wat inhoud dat er pakketten met verschillende functionaliteiten worden aangeboden. Daarmee kun je kiezen voor een pakket dat past bij de behoefte en hoef je niet te betalen voor functionaliteit die je niet gebruikt.

Open source licentie
Aan een open source licentie zijn geen kosten verbonden. Het is de keuze van een bedrijf om voor open source of een commerciële oplossing te kiezen. Sommige bedrijven hebben het beleid dat er alleen gewerkt wordt met open source. En dat geldt dan vaak niet alleen voor testtools.

Commerciële tools zijn vaak duur, maar leveren ook ondersteuning en opleidingsmogelijkheden. Daarnaast bieden ze een all-in-one oplossing. Dit in tegenstelling tot open source oplossingen die zich vaak richten op specifieke functionaliteiten. Denk hierbij aan Selenium die is gericht op het testen van browser applicaties en derhalve niet geschikt is voor het testen van desktop applicaties. Dit in tegenstelling met de commerciële tool TestComplet die beide type applicaties ondersteunt.

Onderhoud, support en opleiding

Naast de hiervoor genoemde kosten per gebruik(er) kunnen er ook kosten worden gerekend voor het onderhouden van de software, de ondersteuning en opleiding. Ook hiervoor kunnen verschillende manieren van prijsstelling worden gehanteerd. Bijvoorbeeld een vast bedrag per jaar voor onderhoud, een tarief per uur voor support en een bedrag per cursist voor een opleiding. Ook hier kan het per leverancier verschillend zijn.

Voorbeeld niet SaaS oplossing

Wanneer er een (1) tester is die het maken en uitvoeren van testscripts gaat doen op een en dezelfde computer dan is een (1) ontwikkel licentie voldoende. Wanneer er een (1) tester is die de testscripts gaat ontwikkelen op een (1) machine en de uitvoering van de testscripts op drie (3) machines, dan is er een (1) ontwikkel licentie en drie (3) runtime licenties nodig.

Sommige tool leveranciers leveren de runtime licenties gratis en anderen vragen een prijs. Het is dus erg belangrijk om tijdens een selectieproces de licentie structuur goed te doorgronden.

Conclusie

De diversiteit is enorm en bemoeilijkt het vergelijken van tools als het gaat om de kosten. Het advies is dan ook om de inkoopafdeling te betrekken. Zij kunnen hun ervaring en expertise inbrengen hoe de verschillende prijstellingen met elkaar te kunnen vergelijken.

Ook interessant?

selectie test tool

9 aandachtspunten bij selecteren testtool

Het selecteren van een tool voor het geautomatiseerd uitvoeren van testen is een belangrijke stap voordat je start met het ...
Meer Lezen
Generieke Testautomatiserings Architectuur

Testautomatisering versus geautomatiseerd testen

Wanneer er binnen het vakgebied testen wordt gesproken over automatisering, dan worden er regelmatig twee soorten automatisering door elkaar gebruikt ...
Meer Lezen
Test tools

Soorten testtools

Soorten test tools voor testuitvoering Een testtool is een hulpmiddel dat gebruikt kan worden bij het uitvoeren van testen. Omdat ...
Meer Lezen
Issue tracking tools

Issue tracking tools

Issue tracking (bevindingenbeheer) is het managen van de bevindingen door de gehele levenscyclus van een bevinding. Helaas wordt er in ...
Meer Lezen
Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!