Tools voor geautomatiseerde testuitvoering

Tools voor geautomatiseerde testuitvoering

Het inzetten van tools voor geautomatiseerde testuitvoering wordt door organisaties steeds belangrijker gevonden. Met name als er voor een informatiesysteem regelmatig regressietesten moeten worden uitgevoerd. En in deze huidige tijd waar veel wordt gewerkt volgens de scrum methodiek, is regressietesten erg belangrijk geworden.

Tools die de testuitvoering kunnen automatiseren zijn in 2 varianten beschikbaar:

  • via de gebruikersinterface (GUI)
  • via een programma interface

Via de gebruikersinterface (GUI)

espresso tool

espresso tool

Er zijn tools die werken door het opnemen van handelingen, zodat deze later weer afgespeeld kunnen worden (onder andere Selenium en Microsoft Web Tester kunnen op die manier werken). Dit worden ook wel record & playback tools genoemd. Er zijn ook tools die werken op basis beeldherkenning om de elementen van een GUI te herkennen en te controleren (bijvoorbeeld Sikuli). Daarnaast zijn er tools om functionele acties (het klikken op een knop op een website of het openen van een app op een telefoon) helemaal in code te automatiseren (Selenium, Espresso, Cucumber, Calabash).

Via een programma interface

Voorbeelden van een programma-interface zijn Application Programming Interface (API) of berichten in XML of JSON formaat. XML en JSON zijn gestandaardiseerde gegevensformaten voor het uitwisselen van data tussen 2 applicaties. Ze zijn beide programmeertaal onafhankelijk.

Een webservice of API is een verzameling van procedures of software die het mogelijk maakt dat verschillende applicaties met elkaar kunnen communiceren. Er zijn in principe twee soorten van webservices, REST en SOAP, voor het uitwisselen van gegevens via het internet protocol. Voorbeelden van tools voor het testen van API’s/Webservices zijn: SoapUI, SOAtest, TestMaker en Postman.

Testtoolselectie

De afgelopen jaren is het aantal beschikbare testtools enorm toegenomen. De doelstelling van de testautomatisering en de technische omgeving (software en hardware) bepalen welke tools eventueel ingezet kunnen worden. Voor het selecteren van de juiste tool is dan ook een toolselectie traject essentieel.

Ook interessant?

Test tools

Soorten testtools

Soorten test tools voor testuitvoering Een testtool is een hulpmiddel dat gebruikt kan worden bij het uitvoeren van testen. Omdat ...
espresso tool

Tools voor geautomatiseerde testuitvoering

Tools voor geautomatiseerde testuitvoering Het inzetten van tools voor geautomatiseerde testuitvoering wordt door organisaties steeds belangrijker gevonden. Met name als ...
Issue tracking tools

Issue tracking tools

Issue tracking (bevindingenbeheer) is het managen van de bevindingen door de gehele levenscyclus van een bevinding. Helaas wordt er in ...
Selenium Suite

Selenium Suite

We hebben een aantal onderwerpen over Selenium Suite opgenomen:
Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!