Wat is testautomatisering?

Testautomatisering

Testautomatisering wordt steeds belangrijker bij het ontwikkelen van informatiesystemen. Dit wordt enerzijds veroorzaakt door de noodzaak van een kortere time-to-market en anderzijds is het belangrijker aan het worden door het toepassen van de agile/scrum methodiek (incrementeel ontwikkelen van producten).

Wat is testautomatisering eigenlijk?

TestautomatiseringVraag een developer om dezelfde handeling meerdere keren uit te voeren, en hij vindt wel een manier om die handeling te automatiseren. Dat scheelt tijd en geld maar vooral ook frustratie. Bij testen speelt het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde testen en controles een essentiële rol. Bijvoorbeeld bij het hertesten om te kunnen beoordelen of een bevinding is opgelost of bij het uitvoeren van regressietesten.

Automatisch testen is dan ook het automatisch laten uitvoeren van testgevallen. Het is niet het automatisch opstellen van testgevallen. Dat moet nog steeds door testers handmatig, eventueel ondersteund met tooling, worden gedaan. Testautomatisering is een hulpmiddel om geautomatiseerd testen uit te voeren en geautomatiseerd controles uit te voeren op de resultaten van een set aan handelingen, nadat de software is opgeleverd. Die set aan handelingen en te verwachten resultaten wordt bepaald aan de hand van vooraf opgestelde logische en fysieke testgevallen.

Het opzetten van geautomatiseerde testen vraagt om een initiële investering (tijd/geld) en wordt vaak ervaren als duurder dan handmatig testen. Wanneer testen echter meerdere malen herhaald worden, zeker bij regressietesten, is er over langere tijd winst te behalen.Wanneer de testers direct bij de eerste keer uitvoeren al automatiseren wordt de initiële investering een stuk lager.

Belangrijk aandachtspunten bij geautomatiseerd testen

Geautomatiseerde testen is gewoon code, een extra product binnen het ontwikkeltraject, die fouten kan bevatten en onderhouden moet worden bij wijzigingen in de software of van de gevraagde functionaliteit. Deze code moet dus ook geverifieerd worden.

Bij geautomatiseerd testen speelt tooling een onmisbare rol. Er komen steeds meer test tools beschikbaar op de markt, waardoor het selecteren van de juiste tool een aparte discipline aan het worden is. Je ziet echter ook dat binnen grotere projecten testtool specialisten worden ingezet om maatwerk testtooling te ontwikkelen.

Ook interessant?

Test tools

Soorten testtools

Soorten test tools voor testuitvoering Een testtool is een hulpmiddel dat gebruikt kan worden bij het uitvoeren van testen. Omdat ...
Meer Lezen
espresso tool

Tools voor geautomatiseerde testuitvoering

Tools voor geautomatiseerde testuitvoering Het inzetten van tools voor geautomatiseerde testuitvoering wordt door organisaties steeds belangrijker gevonden. Met name als ...
Meer Lezen
Issue tracking tools

Issue tracking tools

Issue tracking (bevindingenbeheer) is het managen van de bevindingen door de gehele levenscyclus van een bevinding. Helaas wordt er in ...
Meer Lezen
Selenium Suite

Selenium Suite

We hebben een aantal onderwerpen over Selenium Suite opgenomen:
Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!