Context driven testen

Context driven testenContex-driven testen is geen testaanpak of een testtechniek. Het geeft testers de aanbeveling het kiezen van de testdoelen, testtechnieken, testproducten en testdocumentatie te laten afhangen van de specifieke situatie. De context van de omgeving waarin wordt gewerkt.

Het uitgangspunt voor context-driven testen is het feit dat de wereld een complexe, veranderlijke en onzekere omgeving is. Daarin is het noodzakelijk om een werkwijze voortdurend aan te passen aan de context van dat moment.

James Bach en Cem Kaner hebben in 2009 context-driven testen als volgt gedefinieerd: ‘Context-driven testers kiezen hun test doelstellingen, technieken en deliverables (met inbegrip van test documentatie) door eerst te kijken naar de details van de specifieke situatie, met inbegrip van de wensen van de stakeholders. De essentie van context-driven testen is het toepassen van kennis en beoordelingsvermogen dat past in het project.

Basisprincipes van context-driven testen

  1. De waarde van elke aanpak is afhankelijk van de context.
  2. Er zijn goede aanpakken in een bepaalde context, maar er zijn geen ‘best practices’.
  3. Mensen die samenwerken, zijn het belangrijkste onderdeel van de context van ieder project.
  4. Projecten verlopen na verloop van tijd op een manier die vaak niet voorspelbaar is.
  5. Het product is een oplossing voor een probleem. Als het probleem niet is opgelost, werkt het product dus niet.
  6. Goed testen van software testen is een uitdagend intellectueel proces.
  7. Alleen door inzicht en vaardigheid, in samenwerking uitgeoefend gedurende het gehele project, zijn testers in staat om de juiste dingen te doen op het juiste moment om producten effectief te testen.

Samenvattend

Bedenk een aanpak, op basis van ervaring, de specifieke situatie en de wensen van de stakeholder. Wanneer de situatie gedurende het project wijzigt, wijzig dan ook de aanpak zodat deze weer in lijn is met de situatie. Dit betekent niet dat er geen teststrategie gemaakt moet worden of geen planning. Pas het aan als de situatie daar om vraagt.

Ook interessant?

Wanneer exploratory testen

Exploratory testen (ET) wel of niet toepassen

De grote vrijheid van exploratory testen maakt het toepassingsgebied erg groot. Er zijn specifieke omstandigheden c.q. toepassingsgebieden waar ET beter ...
Exploratory testen

Exploratory testen theorie

Een aantal onderwerpen over exploratory testen (ET) toegelicht.
TMap is adaptief

Waarom is TMap® Next adaptief?

In TMap® Next wordt aangegeven dat het een adaptieve methode is. In dit blog willen wij ingaan op wat dat ...
Context driven testen

Context driven testen

Contex-driven testen is geen testaanpak of een testtechniek. Het geeft testers de aanbeveling het kiezen van de testdoelen, testtechnieken, testproducten ...
Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!