Data driven testen

Data driven testen, wat is dat nu eigenlijk?

Helaas is hierop geen eenduidig antwoord te geven. Er worden door verschillende partijen andere definities gegeven voor data driven testen (DDT).

De meest gebruikte definitie is:
Testen vanuit een database welke van te voren gevuld wordt door een tester.

Testdata in database

data driven testenEen tester vult van te voren een database met testgevallen waardoor er geautomatiseerd testgevallen uit deze database gestart kunnen worden. De testgevallen worden dus vastgelegd in een database en geautomatiseerd op een ander systeem uitgevoerd. De testdata is dus losgekoppeld van de tool die het fysieke testen uitvoert. De data wordt dus niet “hard-coded” vastgelegd in de testgevallen maar apart opgeslagen in een database of bestand. Vaak wordt hierbij aangegeven dat de fysieke data losgekoppeld wordt van het testgeval of testscript.

De resultaten worden ook vastgelegd in de database. Doordat dit met tooling wordt uitgelezen kan er dus gelijk een vergelijking gemaakt worden met de voorspelde uitkomst en kan dus aangegeven worden of testgevallen correct zijn uitgevoerd. Dit kan herhaalbaar uitgevoerd worden voor regressie doeleinden.

Het aanpassen van testdata kan zo gemakkelijk worden uitgevoerd zonder dat er veel fysieke testgevallen aangepast moeten worden. Ook wijzigingen in input data kunnen redelijk makkelijk worden doorgevoerd. Wel dient er tooling beschikbaar te zijn die hier goed mee overweg kan. Van te voren dient goed nagedacht te worden over de opzet van deze testen.

Er zijn meerdere tools op de markt welke data driven testen (DDT) ondersteunen, zoals:

  • Selenium IDE
  • Quicktest professional
  • Testcomplete
  • HP QTP

Testen met productiedata

Een andere optiek van data driven testen is dat er gebruik gemaakt wordt van de productiedatabase. Het voordeel dan is dat er veel data beschikbaar is waarop testen kunnen worden uitgevoerd. Op deze productie data kunnen dan diverse testen worden gedaan en simuleert dan een productietest. Het is niet aan te bevelen om in een testomgeving productiedata te plaatsen uit het oogpunt van privacy.

Testen van “data-flow”

Nog een andere optiek is dat data driven testen wordt gebruikt om de “data-flow” binnen een applicatie te testen. Door bepaalde testgevallen het proces te laten doorlopen kan de dataflow worden getest. Door variaties in testgevallen kunnen de verschillende datastromen binnen de applicatie worden getest.

Ook interessant?

Test tools

Soorten testtools

Soorten test tools voor testuitvoering Een testtool is een hulpmiddel dat gebruikt kan worden bij het uitvoeren van testen. Omdat ...
Phishing e-mails

Phishing as a Service (PHaaS)

Phishing e-mails zijn voortdurend aan het verbeteren en lijken steeds echter. Hoe kun je je medewerkers beschermen tegen phishing mail ...
Selenium Suite

Selenium Suite

We hebben een aantal onderwerpen over Selenium Suite opgenomen:
Opbouw van een testgeval

Testgeval bij software testen

Bij het testen van software is een testgeval een beschrijving van een situatie waarmee vastgesteld kan worden of de software ...
Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!