Testen en reproduceerbaarheid

Het uitvoeren van testgevallen, al dan niet op basis van een testscript, kan niet verwachte resultaten geven. Voordat deze bevinding wordt vastgelegd, is het belangrijk om vast te stellen of de constatering reproduceerbaar is. Wanneer bij het nogmaals uitvoeren van het testgeval het zelfde verkeerde resultaat wordt verkregen, is de bevinding herhaalbaar.

2 redenen waarom reproduceerbaarheid belangrijk is

Reproduceerbaarheid

Reproduceerbaarheid

Wanneer een bevinding niet te reproduceren is, wordt het voor de behandelaar van de bevinding erg lastig om een analyse uit te voeren en de bevinding te verhelpen. Dit gaat de behandelaar extra tijd kosten of de bevinding gaat terug naar de tester met verzoek om meer informatie. In het laatste geval is het dan de vraag of de tester zelf nog wel de exacte stappen kan terughalen om de fout na te bootsen.

Het is daarom belangrijk om bij het vinden van een fout direct te proberen de bevinding te reproduceren en de precieze stappen bij te houden. Wanneer de test wordt uitgevoerd aan de hand van een testscript is het reproduceren vaak geen probleem.

Houd bij het reproduceren rekening met onder andere de volgende zaken:

  • uitgangssituatie in de database
  • gebruikte testdata
  • uitgevoerde handelingen
  • systeem instellingen

Ook deze dienen exact hetzelfde te zijn als waarmee de bevinding is geconstateerd. Deze informatie staat in principe in het testscript en moet ook bij de bevinding worden vastgelegd. Deze informatie is namelijk van groot belang voor de analyse en het oplossen van de bevindingen.

Een andere reden waarom het belangrijk is dat een bevinding reproduceerbaar is, is dat na het oplossen van een geconstateerde fout bij het hertesten exact dezelfde situatie nagebootst kan worden dan waarmee de fout is geconstateerd. Dit geeft een betrouwbaardere situatie om vast te kunnen stellen of de fout daadwerkelijk is opgelost.

Ook interessant?

Ernstcategorie en prioriteit

Ernstcategorie en prioriteiten

Binnen het bevindingenbeheer (issue tracking) wordt er vaak gewerkt met een ernstcategorie. Dit moet niet verward worden met de prioriteit ...
wet van Boehm

Wet van Boehm uitgelegd – TestTalk Whiteboard

Deze TestTalk whiteboard gaat over de wet van Boehm. De volgende onderwerpen worden besproken: - Wat is de wet van ...
eigenschappen software tester

Eigenschappen (soft skills) software tester – TestTalk Whiteboard

Deze TestTalk whiteboard gaat over de eigenschappen (soft skills) van een software tester. De volgende eigenschappen worden besproken: - Nieuwsgierigheid ...
Bevinding

Testen en bevindingen

Op meerdere momenten tijdens een testproject kunnen er bevindingen (ook wel bug of issue genoemd) worden gedaan:
Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *