Skills exploratory tester

Skills exploratory testerWanneer er gekozen wordt om exploratory testen (ET) te gebruiken, is het van groot belang om testers in te zetten die over de juiste skills beschikken. Een aantal van die skills worden hieronder toegelicht.

Wat maakt iemand een goede ET-tester

 • Testontwerp
  Een ET-tester is in de eerste plaats een testontwerper. Een ET-tester is instaat om testgevallen te ontwerpen waarmee het product systematisch kan worden onderzocht. Dit stelt hoge eisen aan de tester, omdat deze de (gangbare) testontwerptechnieken moet kunnen toepassen zonder iedere stap van de techniek expliciet uit te werken.
  Dit vereist onder andere de volgende vaardigheden: parate kennis van het toepassen van testontwerptechnieken, analytisch vermogen, kunnen evalueren van risico’s, gebruik van tools en kritisch denken.
 • Nauwlettend kunnen waarnemen
  Goede ervaren ET-testers kunnen nauwlettender waarnemen, dan starters of testers die werken op basis van testscripts. Bij het testen op basis van testscripts wordt alleen gekeken naar de verwachte resultaten. De ET-tester let met name op het onverwachte. ET-testers moeten ook zorgvuldig zijn bij het onderscheiden van een
  observatie en een gevolgtrekking, dit om te voorkomen dat ze door aannames belangrijke testgevallen of product gedrag over het hoofd zien.
 • Kritisch denken
  Goede ET-testers zijn in staat om hun eigen logica te beoordelen en uit te leggen, op zoek naar fouten in hun eigen denken. Dit is vooral belangrijk bij het rapporteren van de status van een sessie of het onderzoeken van een bevinding.
 • Verschillende ideeën
  Ervaren ET-testers produceren meer en betere ideeën dan starters. Zij maken daarbij gebruik van hun ervaringen uit het verleden en van regels om dit te bereiken. Deze regels kunnen richtlijnen, generieke checklists, geheugensteuntjes of vuistregels zijn.
 • Goede hulpmiddelen
  Ervaren ET-testers verzamelen een uitgebreid aantal tools, informatiebronnen, testdata en vrienden om uit te kunnen putten. Tijdens het testen, blijven ze alert voor mogelijkheden om deze middelen in te zetten bij het testen.

A

Ook interessant?

Wanneer exploratory testen

Exploratory testen (ET) wel of niet toepassen

De grote vrijheid van exploratory testen maakt het toepassingsgebied erg groot. Er zijn specifieke omstandigheden c.q. toepassingsgebieden waar ET beter ...
Meer Lezen
Exploratory testen

Exploratory testen (ET)

De term exploratory testen werd voor het eerst gebruikt in 1983 door Cem Kaner.Definities Exploratory testen is het gelijktijdig leren, ...
Meer Lezen
Skills exploratory tester

Skills exploratory tester

Wanneer er gekozen wordt om exploratory testen (ET) te gebruiken, is het van groot belang om testers in te zetten ...
Meer Lezen
Software testen

Wat is software testen?

Software testen is het aantonen in hoeverre (in welke mate) de software aan de vooraf gestelde eisen voldoet. De verschillen tussen de eisen ...
Meer Lezen
Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!