De testbasis zijn alle bronnen, waaruit de eisen zijn af te leiden, die aan een informatie systeem worden gesteld. Je kunt dit ook zien als: “de informatie die het gewenste systeem gedrag beschrijft”. Om te kunnen testen moet er namelijk bekend zijn wat er verwacht wordt van het systeem. Het is niet mogelijk om testgevallen op te stellen als je als tester niet kunt achterhalen wat het systeem zou moeten doen.
De volgende bronnen kunnen onderdeel uitmaken van de testbasis:
- Requirements
- Acceptatiecriteria
- Functioneel ontwerp
- Use cases
- Logisch datamodel
- Technisch ontwerp
- Systeem documentatie
- Handleidingen (gebruikers of installatie)
- Procesbeschrijvingen
- AO procedures
- Wetgeving
- Materiedeskundige
- …..
Welke testbasis gebruiken
Welke testbasis door de tester voor een specifiek te testen onderdeel gebruikt moet worden, wordt vastgelegd in het testplan. Het moet dus van te voren duidelijk zijn welke testbasis er beschikbaar is en wanneer deze moet worden gebruikt.
Kwaliteit testbasis
In de praktijk komt het voor dat de testbasis van onvoldoende kwaliteit is. Dat wil zeggen dat de testbasis inhoudelijk te globaal is, inconsistenties bevat, fouten bevat of dat het niet mogelijk is om er testgevallen uit af te leiden. In deze situatie is het niet mogelijk om alle beschikbare testontwerptechnieken te gebruiken. Het kan in dat geval betekenen dat de testbasis of dat de teststrategie moet worden aangepast.
Om vast te kunnen stellen of de testbasis van voldoende kwaliteit is om te gebruiken bij het opstellen van de testgevallen wordt eerst een beoordeling van de testbasis uitgevoerd. Dit gebeurt aan de hand van een checklist die is toegespitst op de te gebruiken testontwerptechnieken. Op basis van de resultaten wordt een rapport detailintake opgesteld. Dit rapport geeft een samenvatting van de testbaarheid van de testbasis.