Testsituatie bij software testen

Stoplicht als voorbeeld voor beslispunt

Beslispunt

In de functionaliteit zitten diverse keuze momenten, voorwaarden of beslismomenten op basis waarvan de software een specifiek gedrag moet vertonen. Dit noemen we ook wel beslispunten of condities.

Bij het testen van de software is het van belang om aan te tonen dat de software voor deze beslispunten het juiste gedrag vertoont. Het is dan ook belangrijk om bij het opstellen van de testgevallen eerst deze beslispunten te identificeren. En daar dan vervolgens de te testen situaties voor te bepalen. De testsituaties worden dus per beslispunt beschreven.

Een beslispunt is een samenstelling van één of meer condities die de voorwaarden definieert voor de verschillende mogelijkheden in het daaropvolgende systeemgedrag.

Een testsituatie is een geïsoleerde omstandigheid waaronder het testobject een specifiek gedrag vertoont en die getest moet worden

Voorbeeld beslispunten en testsituaties

Ter verduidelijking geven we hierna een voorbeeld.

Voorbeeld
Trouwe leden van de club krijgen op speciaal geselecteerde CD titels korting. Voor de CD’s die in de “trouwen leden actie” zitten geldt dat, als iemand 5 jaar of langer lid is, die persoon 5% korting op de betreffende titel krijgt. Is iemand al 10 jaar of langer lid dan krijgt die persoon zelfs 10% korting.
Bovendien krijgt iedereen standaard 5% korting op een bestelling boven de ingestelde drempelwaarde (de drempelwaarde dient als variabele ingesteld te kunnen worden in het systeem).

Uitwerking

In het voorbeeld hierboven zijn in het rood de beslispunten aangegeven. Per beslispunt kunnen bijvoorbeeld de volgende testsituaties worden onderkend:

BeslispuntTestsituaties
CD in trouwe leden actieJa
Nee
5 jaar of langer lid5 jaar of langer
Minder dan 5 jaar
10 jaar of langer lid10 jaar of langer
Minder dan 10 jaar
Bedrag van de bestellingBoven drempelbedrag
Onder drempelbedrag
Gelijk aan drempelbedrag

In de uitwerking zie je bij het beslispunt “Bedrag van de bestelling” 3 testsituaties staan. Dit zouden er ook 2 kunnen zijn. En wel “Boven drempelbedrag” of “Op of onder drempelbedrag”. De hoeveelheid testsituaties die je moet bepalen is afhankelijk van de gewenste dekking. Voor het bepalen van de testsituaties zijn er daarom verschillende basistechnieken waarmee je een bepaalde dekking kunt creëren.

Ook interessant?

Dekkingsvormen

Dekkingsvormen bij software testen

Bij het opstellen van testgevallen wordt gebruik gemaakt van testontwerptechnieken. In deze testtechnieken wordt aangegeven op welke wijze de testgevallen ...
Meer Lezen
Testbasis

Testbasis bij software testen

De testbasis zijn alle bronnen, waaruit de eisen zijn af te leiden, die aan een informatie systeem worden gesteld. Je ...
Meer Lezen
Procesflow

Wat zijn goedpaden en foutpaden

In dit artikel zullen we het verschil tussen goed- en foutpaden uitleggen aan de hand van een procesflow (PFD). PFD ...
Meer Lezen
Traceability Matrix

Traceability matrix

Bij testen is een traceability matrix (ook wel traceerbaarheidmatrix of cross-reference-matrix genoemd) een document waarin de relatie wordt aangegeven tussen ...
Meer Lezen
Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.