Testvormen bij testen

Testvormen

Testvormen

Een testtraject start met als input de risicotabel. De risicotabel is het resultaat van een productrisico analyse. In een risicotabel staat per kwaliteitsattribuut (kenmerken van een systeem), de testdoelen die van toepassing zijn en de bijbehorende risico klasse.

Op basis van deze risicotabel wordt vervolgens de teststrategie opgesteld. In eerste instantie wordt de overall teststrategie opgesteld waarbij per testsoort aangegeven wordt welke testdoelen met welke zwaarte getest moeten worden binnen een testsoort. Deze overall teststrategie is bedoeld als onderdeel van het mastertestplan.

Vervolgens wordt er voor iedere testsoort een detail teststrategie opgesteld waarbij voor ieder testdoel uit de risicotabel wordt aangegeven met welke testontwerptechniek het testdoel getest gaat worden.

Waarom testvormen?

Bij het opstellen van de detail teststrategie spelen meerdere aspecten een rol.
Onder andere:

 1. Geeft de combinatie van testdoel/kwaliteitsattribuut voldoende detailinformatie om er een testontwerptechniek aan te kunnen koppelen?
 2. Moet een kwaliteitsattribuut wellicht opgesplitst worden in deelgebieden om deze voor de tester hanteerbaarder te maken?.
 3. Welke testdoelen kunnen er gecombineerd worden om in zijn geheel te worden voorbereid en uitgevoerd?

Om handvatten te geven aan bovengestelde 3 vragen kan er gebruik gemaakt van het begrip testvorm.

Definitie:
Een testvorm is een groepering van testdoelen en bijbehorende kwaliteitsattributen

Met een testvorm kan aan de ene kant een detaillering gegeven worden aan een kwaliteitsattribuut waarbij de testdoelen gekoppeld worden aan de testvormen. Hierbij kan het zo zijn dat niet alle testdoelen behorende bij een kwaliteitsattribuut gekoppeld worden aan dezelfde testvormen.

Een testvorm kan ook gebruikt worden bij verschillende kwaliteitsattributen. Dit zorgt er voor dat uiteindelijk alle testdoelen die gekoppeld zijn aan dezelfde testvorm in gezamenlijkheid getest kunnen worden. Dit is van belang voor het kunnen begroten en plannen van de verschillende testactiviteiten.

Er is geen vaste lijst met testvormen beschikbaar. Je kunt als testmanager/ testcoördinator zelf testvormen benoemen en bepalen wat het doel is.

Een aantal gangbare testvormen zijn:

 • Usability
 • Penetratietest
 • Multi-user
 • Regressie
 • PerformanceA

Opstellen teststrategie

Heb jij dat ook, dat je bij het opstellen van een teststrategie denkt:

 • Hoe zit het ook al weer met testsoorten en testvormen?
 • Welke kwaliteitsattributen zijn er en wat is de bijbehorende definitie?
 • Met welke testontwerptechniek kan een bepaalde kwaliteitsattribuut worden getest?

Wij hebben de antwoorden voor je opgenomen in één document. Een handig naslagwerk voor bij het opstellen van een teststrategie.

AA

Ook interessant?

Productrisico analyse

Productrisico analyse (PRA)

Een productrisico analyse (PRA) is volgens TMap® Next bedoeld om de mogelijke risico's in kaart te brengen bij de in ...
Teststrategie

Teststrategie

Een korte omschrijving van een teststrategie is: Wie test wat met welke diepgang? In een testtraject is het onmogelijk om ...
Referentietabellen teststrategie

Referentietabellen teststrategie

Heb jij dat ook, dat je bij het opstellen van een teststrategie denkt:
Testplan

Plan van aanpak voor testen

Aan het begin van een testtraject stel je een testplan op. Dit is vergelijkbaar met een Plan van Aanpak die ...
Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!