Bevindingenbeheer bij testen

Bevindingenbeheer (Issue tracking) is het managen van de bevindingen door de gehele levenscyclus van de bevinding.

Wat een bevinding is staat beschreven op de pagina bevindingen. Bevindingenbeheer zorgt ervoor dat alle stappen in het bevindingen proces goed doorlopen worden.

Stappen binnen een generiek bevindingenproces

BevindingenbeheerOpvoeren van de bevinding
De eerste stap is het registreren van de bevinding en controleren of de bevinding reproduceerbaar is. Eventueel kan er een extra stap worden toegevoegd om de bevinding te laten controleren door een andere tester of testcoordinator.

Bevindingenoverleg
Nadat de bevinding is opgevoerd en eventueel gecontroleerd gaat deze naar het bevindingenoverleg. In dit overleg zijn de vertegenwoordigers van de indieners en oplossers vertegenwoordigd. In dit overleg wordt bepaald of de bevinding terecht is, wat de prioriteit van de bevinding is en wie de bevinding gaat oplossen.

Oplossen
Als de bevinding wordt toegewezen aan een oplosser zal deze de bevinding oppakken en oplossen voor zover mogelijk. Dit kunnen meerdere oplosgroepen zijn zoals bijvoorbeeld de programmeurs, de ontwerpers maar ook de testers.

Hertest
Nadat de bevinding is opgelost pakt het testteam de bevinding weer op om deze te hertesten. Dit gebeurt meestal in overleg met de testcoordinator, zeker als er ook nieuwe software geleverd wordt.

Afronden
Als de bevinding is opgelost en positief is gehertest wordt de bevinding afgesloten.

In het bevindingenproces kunnen in alle stappen afwijkingen ontstaan. Het is belangrijk de afwijkingen op te nemen in het proces. Een afwijking kan bijvoorbeeld zijn dat een bevinding bij het oplossen niet in de juiste oplosgroep is beland. Deze dient dan via het bevindingenoverleg te worden geplaatst naar de juiste oplosgroep.

Zorg ervoor dat voordat er bevindingen gedaan worden het te volgen proces met alle deelnemers in het bevindingenproces is besproken.

Standaard procedure

Het bevindingenbeheer vindt binnen elk bedrijf anders plaats. Binnen veel bedrijven is reeds een standaard bevindingenbeheerproces beschreven. Maak hiervan zoveel mogelijk gebruik. Daarnaast wordt bevindingenbeheer vaak ondersteund met issue tracking tools. 3 voorbeelden hiervan zijn Jira, Mantis en Bugzilla

Ook interessant?

Ernstcategorie en prioriteit

Ernstcategorie en prioriteiten

Binnen het bevindingenbeheer (issue tracking) wordt er vaak gewerkt met een ernstcategorie. Dit moet niet verward worden met de prioriteit ...
Bevinding

Testen en bevindingen

Op meerdere momenten tijdens een testproject kunnen er bevindingen (ook wel bug of issue genoemd) worden gedaan:
Issue tracking tools

Issue tracking tools

Issue tracking (bevindingenbeheer) is het managen van de bevindingen door de gehele levenscyclus van een bevinding. Helaas wordt er in ...
Issue overleg of bevindingenoverleg

Issue overleg (bevindingenoverleg)

Issues (bevindingen) vanuit testen moeten regelmatig besproken worden met andere disciplines. Hiervoor is het issue overleg bedoeld.Definitie Een issue overleg ...
Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!